Peak Shaving: voordelen en toepassingen voor jouw bedrijf

Het aandeel elektriciteit dat we gebruiken uit duurzame energiebronnen zoals wind en zon groeit dagelijks. Een goede beweging, maar het levert wel wat uitdagingen op. De bekendste is piekbelasting van het elektriciteitsnet op momenten dat er veel zonne- of windenergie wordt opgewekt. Peak shaving wordt vaak geopperd als oplossing, maar wat is eigenlijk? En waarom is het ook relevant voor ondernemers in congestiegebied die vastzitten aan een kleine aansluiting?

Laten we ons eens verdiepen in deze energiestrategie en hoe het jouw bedrijf kan helpen.

Wat is Peak Shaving?

Peak shaving, oftewel piekafvlakking, is een strategie voor energiebeheer waarbij de piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt verminderd. Dit wordt gedaan door de piek in de vraag naar energie te verdelen over een langere periode.

Het doel is om energiepieken te voorkomen die leiden tot hogere tarieven voor elektriciteit of zelfs tot instabiliteit van het landelijke netwerk. Dat afvlakken vindt plaats door energie-intensieve processen te verschuiven naar tijden waarop de vraag lager is.

Waarom is Peak Shaving belangrijk voor ondernemers?

Voor veel ondernemers, vooral zij die gevestigd zijn in congestiegebieden met beperkte mogelijkheden om hun aansluiting te vergroten, is peak shaving een meer dan welkome oplossing. Bedrijven die al aan hun maximale capaciteit zitten, moeten vanwege congestie soms jarenlang wachten op een grotere aansluiting.

Vaak hebben deze ondernemer alleen een grotere aansluiting nodig omdat er een aantal grote energiepieken plaatsvinden gedurende de dag. Het managen en verspreiden van die verhoogde voorkomt dat het bedrijf bij overschrijding van de maximale capaciteit zonder energie komt te zitten.

Maar wat als de pieken niet helemaal te voorkomen zijn en de maximale capaciteit alsnog overschreden zal worden?

Energieopslag voor bedrijven

Accuopslag voor lokale peak shaving

Energieopslag stelt bedrijven in staat grotere energiepieken op lokaal niveau te beheersen en te verminderen. Door elektriciteit op te slaan tijdens periodes van lage vraag en deze opgeslagen energie te gebruiken tijdens pieken, kunnen bedrijven niet alleen hun energiekosten verlagen. Ook voorkomen ze dat er een grotere aansluiting nodig is.

Bij Switch meten we een accu op aan de hand van de maximale aansluitcapaciteit. Vervolgens bekijken we hoeveel energie er iedere dag boven die aansluitcapaciteit benodigd is.

Het getal wat daar uitkomt is heel eenvoudig gezegd de opslagcapaciteit die een accu moet hebben om de aansluiting kleiner te houden. Deze ondernemers kunnen hierdoor gewoon door met hun plannen voor renovatie, elektrificatie of groei van het bedrijf. Zonder zich zorgen te maken over energiezekerheid.

Wij installeren onze accu’s en zonnepanelen regelmatig in combinatie met onze energiemanager EMMA. Zij leidt alle energie van zonnepanelen, accu’s, laadpalen en warmtepompen in goede banen.

Een goed voorbeeld is Albert Heijn, waar congestie ook een belangrijke rol speelde. Door middel van een accu en EMMA, kan Albert Heijn nu zorgeloos de enorme zonnestroominstallatie op het dak gebruiken. Dat betekent dat ze goedkoop gebruikmaken van zelf opgewekte duurzame energie.

Hieronder een ludieke foto van de ingebruikname van de accu bij Albert Heijn.