Energieverbruiksmanager voor bedrijven: startersgids voor ondernemers 2023

Elke ondernemer moet op een gegeven moment aan zijn bedrijfsresultaten gaan denken. Een vraag die dan ongetwijfeld opduikt is: hoe kan ik de kosten verlagen om mijn winst te verhogen? Maar ook duurzaamheid begint een steeds groter argument te worden om energiebesparende maatregelen te nemen.

Het is een onderwerp dat vroeger vaak over het hoofd werd gezien, maar vanwege de enorme stijging in energiekosten sinds 2021, is de energierekening inmiddels een kostenpost waar je als ondernemer niet meer omheen kunt. Toch weten veel ondernemers vaak nog niet hoe hoog de energierekening precies is en wat de grootste energieverbruikers zijn binnen het bedrijf.

Daar zijn energieverbruiksmanagers voor ontworpen. Zij helpen bedrijven bij het inzichtelijk maken van het energieverbruik. Door eerst je energieprofiel te begrijpen, kun je vervolgens onderbouwde beslissingen nemen over hoe je je verbruik kunt verminderen en geld kunt besparen. Maar met zoveel energieverbruiksmanagers te koop, hoe kies je de juiste energieverbruiksmanager voor je eigen bedrijf?

In deze blogpost onderzoeken we wat een energieverbruiksmanager voor bedrijven is en hoe je de beste kiest voor jouw onderneming.

energieverbruiksmanager voor bedrijven

Wat is een energieverbruiksmanager voor bedrijven en hoe werkt zo’n tool?

Een energieverbruiksmanager is een stuk software dat helpt om het energieverbruik te analyseren door het bieden van inzicht. Functionaliteiten van de tool zijn onder andere het monitoren van het energieverbruik, het analyseren van energieprestatie gegevens en het rapporteren over gebieden waar energiebesparing mogelijk is.

De tool analyseert automatisch het energieverbruik van je apparaten en biedt gepersonaliseerd energieadvies en strategieën die zijn afgestemd op de gebruiksbehoeften van je bedrijf. Met de meeste energiebesparende tools kun je ook de voortgang van energiebesparende stappen volgen en monitoren, waardoor je een extra rapportage te zien krijgt als het gaat om het terugdringen van energiekosten.

Met behulp van een energieverbruiksmanager is je bedrijf altijd op de hoogte van je energieverbruik en zet je met minder moeite zinvolle stappen om duurzamer en winstgevender te ondernemen.

Hoe kies je de juiste energieverbruiksmanager?

Als je de juiste energieverbruiksmanager kiest, kun je in één keer drie punten van je eisenlijst afvinken. Allereerst speelt energiegerelateerde wet- en regelgeving een steeds grotere rol voor bedrijven. Het is dus belangrijk om overzichten te kunnen maken die de overheid van je verwacht als je bijvoorbeeld moet voldoen aan de ISO 50001 rapportage, CO2-rapportage of Informatieplicht Energiebesparing.

Ook is het belangrijk dat de tool je inzicht geeft in welke energiebesparende maatregelen het beste passen bij jouw energieprofiel. Anders verduurzaam je iets wat misschien helemaal niet zoveel impact heeft op het klimaat of je energieverbruik. Een andere vereiste is dat je inzicht krijg in de maatregelen die het meeste geld opleveren. Of met andere woorden, hoe je zoveel mogelijk energiekosten bespaart.

Het is tijdrovend om die overzichten zelf maandelijks uit de energieverbruiksmanager te moeten halen. Wanneer er met enige regelmaat rapportages nodig zijn, bijvoorbeeld voor de directie, is het handig om een energieverbruiksmanager te kiezen waar je die rapportages automatisch ontvangt.

Switch Live als energieverbruiksmanager

Switch Live is een zeer complete energieverbruiksmanager speciaal voor bedrijven. Het is bedoeld voor ondernemers die tegen de volgende problemen aanlopen:

Het ontbreken van betrouwbare data die inzicht geeft in welke apparaten en installaties te veel of onnodig energie verbruiken.
Het ontbreken van een methode waarmee wet- en regelgeving zoals Label C, ISO 50001 certificering en CO2-reductie gestandaardiseerd wordt en vrijwel geen tijd meer kost.

Het ontbreken van een tool die het energieverbruik constant analyseert, zodat het bedrijf ook in de toekomst duurzaam en winstgevend blijft.
Het ontbreken van een tool die de directie automatisch voorziet van voldoende informatie om op hoog niveau beslissingen te maken.

Switch Live analyseert jouw bedrijf op vijf gebieden:

 • Water
 • Gas
 • Elektriciteit
 • Opwek van zonnepanelen
 • Eigen afname van die zonnepanelen

Switch Live bepaalt aan de hand van die gegevens welke interne processen geoptimaliseerd kunnen worden om efficiënter om te gaan met de beschikbare energie. Afhankelijk van je branche, kunnen deze optimalisaties oplopen tot wel 20-30%. Maar niet alleen dat. Met die optimalisaties helpen we ondernemers te voldoen aan wet- en regelgeving, ISO 50001 en bieden we een oplossing voor maatschappelijke energie uitdagingen.

Switch Live is vooral interessant voor ondernemers die:

 • Onvoldoende inzicht hebben in hun energieverbruik
 • Bedrijfsprocessen hebben met een grote energiebehoefte
 • Veel eigen opwek hebben uit PV
 • Willen/moeten verduurzamen, maar geen idee hebben hoe ze het moeten aanpakken
 • Een directie hebben die rapportages willen zien op basis waarvan ze rationele beslissingen kunnen maken

Hoe Switch Live werkt

Switch Live is een softwareprogramma dat alle data uit jouw meterkast verzamelt. Onze energieverbruiksmanager brengt je elektriciteit-, gas en waterverbruik samen in handige overzichten, grafieken en tabellen. We kunnen dat, omdat we toegang hebben tot je kwartierdata. Dat is je energieverbruik per kwartier.

Die informatie kun je gebruiken om te analyseren wanneer je energie hebt gebruikt en hoeveel. Alleen die informatie geeft vaak al een redelijk goed beeld van je energieverbruik en levert mogelijke punten van besparing op. 

Energieverbruiksmanager is niet het eind

Inzicht is natuurlijk fijn. Zeker als je het vooral nodig hebt voor wet- en regelgeving. Maar wie echt wil verduurzamen en geld wil besparen op de energierekening van zijn bedrijf, weet dat inzicht pas het begin is.

Wel een goed begin overigens, want met de juiste ondersteuning van onze energieadviseurs is het mogelijk om jouw data te gebruiken voor een gericht plan van aanpak. Een plan met daarin specifieke verbeterpunten die jouw bedrijf op een onderbouwde manier verduurzamen. Dat betekent dat er niet onnodig grondstoffen en geld worden geïnvesteerd in verduurzaming, maar dat je bedrijf efficiënt energiebesparing realiseert.

Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • Plaatsen van (meer) zonnepanelen op je dak richting het oosten, omdat jouw energieverbruik voornamelijk in de ochtend plaatsvindt.
 • Plaatsen van een grote accu, omdat je bedrijf veel energie nodig heeft als de zon niet schijnt.
 • Bouwen van een e-carport met laadpaal, omdat je bedrijf binnenkort elektrisch gaat rijden en je veel kilometers gaan maken.
 • Gebruiken van EMMA, onze energiemanager die de energie in jouw bedrijf kan sturen.

Deze maatregelen zijn het enige logische gevolg van inzicht. En we zien het nog veel te vaak fout gaan bij andere ondernemers. Zij denken het juiste te doen, maar verliezen op de lange termijn geld omdat er niet vanuit efficiëntie is verduurzaamd. Onze energieadviseurs helpen je graag bij het behalen van je duurzaamheidsdoelen zonder je financiële belangen uit het oog te verliezen. En dat soort waardevol advies is alleen mogelijk als je eerst gebruik maakt van een energieverbruiksmanager zoals Switch Live.

Neem contact op als je jouw bedrijf wilt verduurzamen door middel van Switch Live.