GVO’s: de reden dat niet alle groene energie écht groen is.

Als je als ondernemer een energiecontract afsluit, word je bij vrijwel iedere aanbieder overtuigd dat de energie die je geleverd krijgt helemaal groen is. Maar is dat ook echt zo?
De manier waarop energieleveranciers de definitie ‘groen’ gebruiken, heeft niet altijd te maken met de energie die jij geleverd krijgt. Dat heeft met een concept te maken dat GVO wordt genoemd; Garantie Van Oorsprong.
In deze blog lees je wat een GVO is en waarom het goed is om je te verdiepen in de daadwerkelijke oorsprong van de energie die jij met je bedrijf gebruikt.

Wat is een GVO?

Een GVO is een certificaat dat aantoont dat er in dat jaar 1.000 kWh aan duurzame energie is opgewekt. Voor iedere 1.000 kWh wordt er dus één GVO gemaakt. Energieleveranciers kunnen deze GVO’s laten zien als bewijs dat de energie die ze leveren ook echt groen is.

Het is alleen zo dat energieleveranciers in Europa deze GVO’s kunnen verhandelen onder elkaar. Zo komt het voor dat een energieleverancier uit Noorwegen, waar enorm veel energie wordt opgewekt door waterkrachtcentrales, hun GVO’s verkopen aan Nederlandse energieleveranciers.

Jouw energie is misschien 100% grijs

De energie die jij afneemt hoeft hierdoor helemaal niet groen te zijn. GVO’s compenseren in dat geval de levering van grijze energie. De energie wordt bijvoorbeeld in Nederland grijs opgewekt. Maar door middel van een gekochte GVO uit Noorwegen mag de energieleverancier toch het label ‘groen’ opplakken.

Dit heeft twee grote nadelen:

  1. Jij bent mogelijk minder duurzaam aan het ondernemen dan je dacht
  2. GVO’s remmen misschien wel onze energietransitie

Dat tweede punt komt vooral omdat ondernemers vaak niet weten dat energieleveranciers dankzij GVO’s mogen zeggen dat ze duurzaam zijn. Logischerwijs gaan zij ervan uit dat wat ze geleverd krijgen ook echt groen is. Dat leidt ertoe dat leveranciers zich ook niet genoodzaakt voelen om echt groene energie te gaan leveren.

Op de website van hier.nu kan je overigens goed zien of jouw huidige energieleverancier wel zo groen is als dat ze zeggen. Zit er een groot verschil tussen het ‘groene imago’ en de grijze realiteit? Dan is er een kans dat jouw energieleverancier werkt met GVO’s.

Wat vind jij van het concept van GVO’s?

Switch Solutions werkt niet met GVO’s. Sterker nog, wij geloven dat als je groene energie levert, dat je volledig transparant moet zijn over waar die energie vandaan komt.

Onze stroom komt voor 100% van Nederlandse bodem en is opgewekt uit duurzame bronnen, met name uit zonnepanelen. Als je klant wordt bij ons en je neemt energie af met een zakelijk energiecontract, laten we dan ook eenvoudig zien waar de energie die je hebt gebruikt, is opgewekt. Ook wij leveren dus een soort garantie van oorsprong dus, maar dan wel nét iets anders.