De salderingsregeling bedrijven is er voor ondernemers die zonnepanelen willen of al hebben. Zakelijk salderen is voor veel ondernemers een belangrijk argument om zonnepanelen aan te schaffen. In dit artikel bespreken we wat salderen voor zakelijke zonnepanelen inhoudt, welke ondernemers er géén gebruik van kunnen maken en welke oplossingen er zijn zodra salderen stopt.
Hoe werkt salderen voor bedrijven?
De salderingsregeling voor bedrijven is zakelijk gezien een verrekenmethode voor je zelf opgewekte energie. Voor iedere kWh die je opwekt, hoef je geen energiekosten te betalen. Stel je levert 50.000 kWh terug per jaar, en je verbruik is 60.000 kWh. Dan betaal je alleen voor die 10.000 kWh de contractprijs voor energie bij je energieleverancier.
Het maakt daarbij niet dat je de stroom in juni teruglevert en in oktober gebruikt. Het gaat om de totale som van dat jaar.
Salderingsregeling verdwijnt
Het lijkt erop dat de salderingregeling nu echt gaat stoppen. Het kabinet heeft in september 2024 besloten om de regeling vanaf 2027 af te schaffen. Dat betekent dat je de voordelen uit dit artikel vanaf dan niet meer kunt gebruiken. De afschaffing moet nog aangenomen worden door de tweede en eerste kamer, dus check via deze link of deze informatie actueel is.
Welke oplossingen je daarna kunt gebruiken, lees je verderop in het artikel.
Salderingsregeling bedrijven: voor wie is het?
Salderen is voor veel ondernemers een belangrijke reden om zonnepanelen te nemen. Maar wist je dat salderen voor bedrijven niet voor iedereen geldt?
Salderen voor kleinverbruik
Salderen voor bedrijven kan alleen als je een kleinverbruiksaansluiting hebt. Een kleinverbruiksaansluiting is tot maximaal 3×80 Ampère. Deze aansluiting levert een maximaal vermogen van 55,2 kW. Heb je meer energie nodig dan dat, heb je sowieso een grootverbruiksaansluiting.
Weet je niet precies hoeveel vermogen je nodig hebt of hoe groot je aansluiting is? Dan kun je bij de netbeheerder navragen of je een kleinverbruik- of grootverbruiksaansluiting hebt.
Salderen voor grootverbruik
Salderen voor bedrijven kan niet zodra er sprake is van een grootverbruiksaansluiting. Zoals hierboven vermeld, is dat een aansluiting die groter is dan 3×80 Ampère.
Voor deze bedrijven geldt dat ze een afspraak moeten maken over de kosten en vergoedingen voor teruglevering aan het net. Omdat deze tarieven vanwege congestie soms erg laag zijn, met name tijdens die piekuren waarop de zon schijnt, is het slim om de opwek en het gebruik van zonne-energie op elkaar af te stemmen.
Daardoor blijft er meer energie van de zonnepanelen binnen het bedrijf, wat uiteindelijk goedkoper is dan energie afnemen van het net. Daar moeten namelijk ook weer energiebelasting en andere kosten over betaald worden.
Wij helpen ondernemers hierbij met onder andere accu-integratie en energiemanagement door middel van ons eigen EMS, genaamd EMMA.
Terugleverkosten zakelijk
Het kan zijn dat de energieleverancier waar je een contract bij hebt, ook terugleverkosten rekent. Dit zijn kosten die je betaalt voor het terugleveren van zonne-energie. Steeds meer leveranciers hanteren deze kosten.
Ondanks dat de terugverdientijd van de panelen hiermee iets wordt verlengd, besparen de meeste ondernemers nog steeds met de aanschaf van zonnepanelen.
Terugleververgoeding zakelijk
Voor het terugleveren van extra energie uit je zonnepanelen aan het net kun je zoeken naar de voordeligste aanbieder. Tarieven voor teruglevergoedingen vind je op de websites van zakelijke energieleveranciers. Die liggen soms enkele centen uit elkaar, waardoor het loont om te vergelijken.
Oplossingen voor wanneer zakelijk salderen verdwijnt
Als salderen stopt en je kunt geen gebruik meer maken van deze regeling, dan wil je uiteraard nog steeds dat je zonnepanelen rendement opleveren.
Switch werkt al jaren samen met grootverbruikers waarbij salderen geen rol speelt. Voor hen speelde met name congestie een rol, ze hadden een vermogensprobleem of konden geen grotere aansluiting krijgen.
Wat de reden ook is, de oplossing ligt altijd in het optimaliseren van energieverbruik en opwek. In het kort: het samenbrengen van vraag en aanbod. Dat betekent dat je bepaalde machines en apparaten het beste kunt gebruiken wanneer de zon schijnt.
Soms kun dit zogenaamde time shiften en load shiften niet zo toepassen dat al je zonne-energie door je bedrijf wordt gebruikt. In dat geval gebruiken we regelmatig een accu om deze stroom op te vangen.
Wil je meer weten over de toekomst na de salderingsregeling? En heb je bijvoorbeeld ook last van congestieproblematiek?
Neem contact met ons op voor een adviesgesprek