Batterijopslag voor zonnepanelen: complete gids voor bedrijven

Energieopslag met een bedrijfsaccu wordt steeds populairder als uitbreiding op een bestaand dak vol zonnepanelen. De meest gehoorde redenen hiervoor zijn energiezekerheid, voorspelbare energieprijzen en het is een oplossing kan zijn voor congestie.

Hoewel het plaatsen van een accu je bedrijf duurzamer maakt, is alleen het plaatsen en gebruiken ervan niet direct het meest efficiënte wat je kunt doen. Met de juiste tools kun je een batterijopslag voor zonnepanelen winstgevender maken door het eigen verbruik van opgewekte energie te maximaliseren.

In dit artikel lees je hoe energieopslag werkt en welke tools je nodig hebt om een accuopslag efficiënter te laten werken.

Energieopslag voor bedrijven

Wat is een batterijopslag voor zonnepanelen?

We spreken van zakelijke energieopslag wanneer een onderneming een accu gebruikt als achter-de-meter oplossing en die integreert binnen het energiemanagement van zijn bedrijf. Zo’n accu kan een capaciteit van enkele tientallen kW bevatten, maar er zijn ook accu’s ter grootte van een zeecontainer, waar meer dan 1 mW energie in opgeslagen kan worden.

Wat zijn de voordelen van een accuopslag voor bedrijven?

1. Minder energiebelasting en ODE

Energie die je van je eigen dak af haalt, daar hoef je geen energiebelasting en ODE voor te betalen. Ligt de piek in het energieverbruik van jouw bedrijf op een ander moment dan dat die energie via zonnepanelen wordt opgewekt, dan is dat zonde.

Je levert dan eerst de energie terug aan het landelijke net, terwijl je een aantal uur later (of eerder) belasting betaalt over energie die je van het net afneemt. Door je eigen energie op te slaan, voorkom je het betalen van die belasting én het betalen voor de energie zelf.

2. Lagere kosten

Heb je zonnepanelen op je dak maar valt een groot deel van jouw energieverbruik buiten de uren van 11:00 – 15:00, dan is de kans groot dat je veel betaalt voor de energie die je dan afneemt. Door je energie op te slaan en op latere momenten te gebruiken, voorkom je dat je dure energie van het net moet afnemen.

3. Minder last van congestieproblematiek

Sommige bedrijven kunnen geen zelf opgewekte energie meer terug leveren omdat het net overvol is geraakt. Andere ondernemers kunnen hun bedrijf niet verder laten groeien omdat het verzwaren van de aansluiting pas over jaren kan plaatsvinden. Dit soort congestieproblemen hoeven geen dealbreaker meer te zijn als je energieopslag installeert.

Energieopslag kan overigens leiden tot secundaire kostenbesparing, namelijk door het verlichten van de aansluiting. Veel bedrijven hebben grote energiepieken waardoor een grootverbruiksaansluiting benodigd is. Door die energiepieken op te vangen met een accuopslag, kan het bedrijf een kleinere aansluiting aanvragen en daarmee kosten besparen.

Energieopslag voor bedrijven

Een bijkomend voordeel van accu opslag: geld verdienen

Stel dat je een energieopslag hebt waarmee je meer energie kunt opslaan dan dat je nodig hebt. Je zou dan in theorie kunnen wachten tot de energieprijs het hoogst is en op dat moment je energie verkopen aan het net.

De technologie om dat te doen hebben wij zelf ontwikkeld, namelijk Switch EMMA. Een klein kastje met ingebouwde software die je helpt om de energiestromen in je bedrijf te verdelen. EMMA kijkt niet alleen naar je accu-opslag, maar ook je energieverbruik.

Op basis van die informatie verwerkt EMMA de energie binnen je bedrijf op de meest duurzame of financieel meest winstgevende manier. Je kunt er dus voor kiezen om zoveel mogelijk opgewekte energie zelf te gebruiken, of je kiest ervoor om energie te verkopen om je rendement op de installatie te verhogen.

Voor welke ondernemers is energieopslag een goede oplossing?

Of je als ondernemer moet gaan voor energieopslag is een eigen keus. Bij Switch zien we wel dat energieopslag voornamelijk wordt gebruikt door ondernemers die op dit moment energieproblemen ervaren zoals eerder in dit artikel benoemd.

De keuze voor een zakelijke accu komt vaak voort uit een wens om kosten te besparen, duurzamer te ondernemen of om congestieproblemen op te lossen. Als je dit artikel leest, is goed om je af te vragen wat de reden is dat je geïnteresseerd bent.

En het is goed om te weten dat de keuze voor een (juiste) accu een stuk makkelijker wordt als we data hebben om ons op te baseren.

Zo is energieopslag mogelijk interessant voor bedrijven die:

  • Een piek in hun energieverbruik hebben buiten de momenten dat de zon het hardst schijnt. Dus de uren buiten 11:00 – 15:00.
  • Ondernemers die vanwege congestie geen energie meer terug kunnen leveren aan het net, en daardoor inkomsten mislopen van hun zonnepanelen.
  • Ondernemers die een grote afhankelijkheid hebben van elektriciteit en bij stroomuitval een groot probleem hebben met de bedrijfsvoering.
Laadplein voor bedrijven

De belangrijkste vraag: heb ik energieopslag nodig?

Bij Switch merken we een sterke groei in het aantal ondernemers dat op zoek is naar zakelijke energieopslag.

De vraag is alleen: hoe weet je of je ‘m nodig hebt en hoe weet je hoeveel accu opslag genoeg is? Het antwoord daarop is lastig als je niet weet waarop je je moet baseren. Maar zoals eerder genoemd, gaat dat een stuk makkelijker als je de juiste data verzamelt. Data zoals:

  • Hoeveel energie je bedrijf per dag verbruikt
  • Waar de pieken in je energieverbruik zitten
  • Het verschil tussen die pieken en je baseline energieverbruik.
  • Welke tijden jouw energieverbruik het hoogst is
  • Welke apparaten wanneer gebruikt worden en of dat het meest logische moment is.

De antwoorden op die vragen zijn niet aan de buitenkant van je bedrijf te zien. Daar is dus eerst inzicht voor nodig.

Switch gebruikt daarvoor een tool om de data uit je P4 poort te lezen. Dit doen we volledig op afstand en er is dus geen apparaat dat in je meterkast geplaatst hoeft te worden. Via een machtiging lezen wij alle data van de afgelopen 3 jaar uit en maken op basis daarvan een analyse.

Na een gesprek over je bedrijfsprocessen (in enkele branches kennen we die processen al), komen we met een adviesrapport om wel of geen energieopslag te gebruiken of de capaciteit die de accu zou moeten hebben en waarom.

We zijn er overigens zo zeker van dat onze analyse klopt, dat we altijd de garantie geven dat je ook echt de resultaten behaalt die onze data laat zien.

Energieoplossingen voor ondernemers

Wat is een valkuil van andere ondernemers als ze zonne-energie willen opslaan?

Een accu plaatsen betekent niet gelijk dat je direct de optimale set-up hebt gecreëerd voor de energie uit je zonnepanelen. Want hoe wordt er bepaald wanneer de accu wordt volgeladen? En wanneer gaat je bedrijf over op het gebruik van zonne-energie in plaats van energie uit de accu?

Standaard is een bedrijfsaccu niet de meest efficiënte oplossing. Zeker niet als er ook nog zonnepanelen of laadpalen bij het bedrijf zijn of komen. Daarom hebben we een energiemanagementsysteem gecreëerd, genaamd EMMA.

EMMA meet de energiestromen in je bedrijf en automatiseert die energiestromen zodat je accu slim omgaat met de energie uit je zonnepanelen. We programmeren ons EMS altijd op een manier die past bij het bedrijf waar het geplaatst wordt, zodat de accu en zonnepanelen op de meest efficiënte manier worden ingezet.

Natuurlijk kun je de accuopslag gewoon los gebruiken en dat gaat in veel gevallen ook goed. Maar als je toch aan het verduurzamen bent, waarom zou je het effect van die investeringen niet willen terugzien in je winst en de ecologische voetprint van je bedrijf?

Conclusie

Een grote accu plaatsen is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld. Er zijn steeds meer partijen die een accu aanbieden naast hun eigen zonnepanelen. Maar een energieopslag plaatsen die precies het vermogen levert dat jouw bedrijf nodig heeft, die zorgt dat je bedrijf duurzamer opereert, én die helpt bij het besparen op je energierekening. Dat kan alleen als je eerst inzicht creëert en energie stuurt op basis van data.

Benieuwd hoe energieopslag voor jouw bedrijf het beste ingezet kan worden? Wij helpen je graag aan een passende oplossing.