Uitleg over het Energieregistratie- en Bewakingssyteem (EBS-Systeem) voor bedrijven

Een EBS systeem is een oplossing waarmee je bedrijf inzicht krijgt in het energieverbruik. Met dat inzicht kun je actie ondernemen om energie te besparen en dus duurzamer te ondernemen. Daarmee is het Energieregistratie- en Bewakingssysteem één van de meest populaire manieren om het verduurzamingstraject te starten.

Wat is een EBS-systeem?

Een EBS-systeem, ook wel Energieregistratie- en Bewakingssysteem genoemd, is een softwareprogramma waarmee je het energieverbruik van je onderneming inzichtelijk maakt. Door middel van dashboards, grafieken en tabellen zie je in één overzicht waar en wanneer jouw onderneming energie verbruikt – en eventueel verspilt.

Welke functies heeft een EBS-systeem?

Er zijn verschillende Energieregistratie- en Bewakingssystemen op de markt verkrijgbaar. De meest uitgebreide EBS-systemen zijn voorzien van onderstaande functies.

  • Real time data inzien van het energieverbruik in je bedrijf.
  • Grafieken en overzichten met dagelijks, wekelijks en maandelijks energieverbruik.
  • Uitlezen van gebouwbeheersystemen.
  • Meten van eigen opwek zonnepanelen of andere duurzame energie.
  • Trendanalyses en correlaties met het weer.
  • Benchmarkgegevens om te zien hoe je presteert in jouw branche.
  • Voorspellingen van de energievraag op basis van historische data.
  • Advies over energiebesparende maatregelen.

Waarom gebruiken bedrijven een EBS systeem?

Zoals je hierboven hebt gelezen, heeft een Energieregistratie- en Bewakingssysteem uiteenlopende functies. Om die reden heeft de software ook verschillende toepassingen voor bedrijven. Er zijn grofweg drie redenen om voor een EBS-systeem te kiezen.

1. Energiebesparing

In een tijd waar energieprijzen hoger zijn dan ooit en ook de onzekerheid rondom energie schade kan toebrengen aan bedrijven, is energiebesparing de eenvoudigste manier om de nadelige gevolgen van stijgende prijzen te voorkomen. Iedere kWh elektriciteit en m3 gas die je minder verbruikt, levert voordeel op voor je energierekening.

Maar bedrijven hebben vaak geen idee waar hun energieverbruik precies vandaan komt. Een EBS-systeem is de eerste stap om die analyse te doen, om vervolgens gericht aanpassingen te doen binnen het bedrijf. Het doen van eenvoudige aanpassingen en het slimmer regelen van het energieverbruik levert sommige bedrijven tot wel 20% energiebesparing op. En dat zonder grote investeringen.

Zonnepanelen voor bedrijven

2. Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven én hun klanten. Veel koplopers in de energietransitie zeggen het al: ‘als je niet verduurzaamt, doe je straks niet meer mee’. Zij werken hard om het imago van het bedrijf te verbeteren en vergroenen, om zo aantrekkelijker te zijn voor partners en klanten.

Het is niet voor niets dat je bij sommige bedrijven op de voordeur ziet dat ze ‘de duurzaamste’ zijn van de regio, van hun branche of zelfs een duurzaamheidscertificaat hebben behaald. Het is dus duidelijk: sustainability sells.

3. Wet- en regelgeving

Bedrijven zijn al jaren wettelijk verplicht om een energielabel te hebben. En als je bedrijf boven een bepaald energieverbruik zit, moet je de overheid zelfs vertellen welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen.

De Informatieplicht Energiebesparing heet dat. Bedrijven die meer dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh per jaar verbruiken moeten de overheid op de hoogte brengen van de energieverbruikers die in hun bedrijf aanwezig zijn en welke energiebesparende maatregelen ze hebben genomen.

Energielabel C en EBS-systemen

Vanaf 1 januari 2023 zijn veel kantoren met een gebruiksoppervlakte van 100m2 of meer ook verplicht om energie te besparen. Zij moeten zelfs voldoen aan Energielabel C. Wanneer je dat energielabel vanaf die datum niet hebt met je bedrijf – of je hebt helemaal geen energielabel, loop je de kans op boetes of zelfs sluiting.

Veel ondernemers willen dat voorkomen door energiebesparende maatregelen te nemen, zodat ze een zuiniger energielabel krijgen. Een EBS-systeem is daarin de eerste stap, omdat de data je vertelt welke energiebesparende maatregelen de meeste energiebesparing opleveren.

Voorbeelden van energiebesparing door een EBS-systeem

Een Energieregistratie- en Bewakingssysteem geeft algemene inzichten maar ook specifieke inzichten. Zo is het mogelijk dat het EBS-systeem je dit laat zien:

Je energieverbruik buiten openingstijden is hoger dan gemiddeld voor een pand zoals dat van jou.
Misschien komt het omdat de ventilatie in de nacht aan blijft staan, of de verwarming of koeling.

Misschien ontdek je dankzij het EBS-systeem dat je airco en verwarming overdag op hetzelfde moment aan staan en elkaar tegenwerken.

Misschien ontdek je dat alle elektrische auto’s ‘s ochtends dure energie afnemen van het net, terwijl de zonnepanelen op je dak 3 uur later genoeg (gratis) energie zouden opwekken om die energie daarvoor te gebruiken.

De overzichten van het Switch EBS-systeem zijn zo duidelijk dat je zelf een heel eind komt met je analyses. Toch kan een energieconsultant je een stuk preciezer vertellen wat je kunt doen.

Wil je meer info over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem gerust contact op met Switch voor een kosteloos telefonisch consult.

EBS-systeem

Wat doe je met de informatie uit het EBS-systeem?

Weten wanneer en waar je energie verbruikt is natuurlijk fijn. Maar de echte energiebesparing zit in wat je met die informatie doet. Sommige energiebesparende maatregelen kun je binnen een handomdraai realiseren. Bijvoorbeeld het slimmer inregelen van het binnenklimaat.

Switch Energy heeft al jarenlange ervaring met het analyseren van energiedata en het adviseren van ondernemers bij het maken van slimme besparingen.

Switch Live als EBS-Systeem

Switch Live is een zeer compleet en gebruiksvriendelijk Energieregistratie- en Bewakingssysteem.

Om gebruik te maken van Switch Live hoef je alleen een licentie aan te schaffen via onze website. Wij regelen daarna dat je binnen enkele werkdagen een inlogcode krijgt om Switch Live te gebruiken.

Je hebt vanaf dag één toegang tot al je verbruiksdata, en in de overzichtelijke handleiding lees je terug hoe je die data moet interpreteren. Heb je overzichten nodig vanwege wettelijke verplichtingen of wil je maandelijkse rapporten ontvangen met tips? Binnen enkele klikken heb je het geregeld met het EBS-systeem Switch Live.

Waarom Switch Live?

Switch plaatst al tien jaar zonnepanelen. De laatste jaren kwamen daar solar carports, accu-opslag en laadpalen bij. Maar wat ons echt onderscheidt van de concurrentie is ons energienetwerk.

Via onze slimme energiemanager EMMA, kunnen wij al die energiesystemen met elkaar koppelen. Zo komt alle duurzame energie die onze klanten opwekken terecht binnen een eigen netwerk. En dat netwerk biedt jou de kans om goedkoper energie af te nemen die ook nog eens 100% aantoonbaar duurzaam is.

Zonder inzicht te verkrijgen via Switch Live, is verduurzamen eigenlijk niet efficiënt. Of je nou een carport, zonnepanelen of een laadpaal wilt, wij plaatsen altijd EBS-Systeem Switch Live om te zien hoe we jouw bedrijf kunnen verduurzamen.

Neem contact op voor meer informatie.