Zonnepanelen kunnen niet terugleveren

Het is misschien wel de grootste frustratie voor organisaties die willen verduurzamen: geïnvesteerd hebben in zonnepanelen die vervolgens alleen warmte opwekken omdat het net overbelast is en je niets kunt terugleveren. Switch Solutions ontwikkelt oplossingen die dit probleem verhelpen zodat congestie jouw duurzaamheidsdoelstellingen niet in de weg staat.

Wat is het probleem?
De belangrijkste oorzaak dat je geen elektriciteit kunt terugleveren komt door netcongestie: overbelasting van het net. De netspanning in Nederland mag niet boven een bepaald niveau komen. Dreigt dit wel te gebeuren, dan kunnen er blackouts ontstaan. De netbeheerders hebben daarom als taak om dit te voorkomen.

Wat merk ik zelf?
Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat je als grootverbruiker zonnepanelen hebt laten leggen en uiteindelijk geen toestemming krijgt om terug te leveren aan het net. Met een kleinverbruiksaansluiting kan het zijn dat je wel mag terugleveren, maar dat je omvormers bij mooi weer worden afgeschakeld omdat de netspanning te hoog wordt in jouw regio.

Zonnepanelen kunnen niet terugleveren
Congestiemanagement aansluiting te klein

Nadelen en gevolgen van niet kunnen terugleveren

Kosten: Als je niet teruglevert, werkt de salderingsregeling ook niet. Daardoor betaal je later gewoon voor iedere kWh die je afneemt van het net. Mag je helemaal niets terugleveren van de netbeheerder, dan vermindert de Return On Investment van je installatie met iedere dag.

Duurzaamheid: Als je niet teruglevert, doen je zonnepanelen op dat moment niets anders dan warmte opwekken. Ook verliezen ze iedere dag een stukje van hun efficiëntie. 

Waarmee we je ondersteunen

Consultancy
We analyseren alle mogelijke redenen dat je zonnepanelen niet kunnen terugleveren aan het net. Op basis hiervan geven we advies of helpen we je bij één van de onderstaande oplossingen.

Energieopslag
Mogelijk kunnen we door middel van energieopslag zorgen dat de energie die je opwekt gewoon binnen je bedrijf blijft. Dit geldt alleen als je energieverbruik hoger is dan wat je opwekt. Wek je veel meer op dan je verbruikt, dan kunnen we eventueel energie verhandelen met andere, omliggende bedrijven.

Energie Monitoring- en Management Assistent (EMMA)
Door middel van time-shifting kunnen energie-intensieve bedrijfsprocessen zoveel mogelijk plaatsvinden op momenten dat de zon schijnt. Bijvoorbeeld koeling of verwarming. Dit regelt ons zelf ontwikkelde energiemanagementsysteem EMMA, die we programmeren om zoveel mogelijk zonne-energie te gebruiken voor je bedrijfsvoering.

energieopslag, accu-integratie

Gratis adviesgesprek? Neem contact op

Je kunt ons bereiken per mail, telefoon of ons contactformulier. Hieronder vind je onze contactgegevens.

Telefoonnummer0850653643 

E-mailadres: info@switchenergy.nl

Bezoekadres: Turfweg 71, 3065AJ, Rotterdam

Onze projecten:

Albert Heijn Geldermalsen

Geldermalsen

Radboud UMC

NIJMEGEN

ASML gebouw 3

Veldhoven

Edmond de Rothschild

Amsterdam