Energieopslag voor bedrijven: de zin en onzin van batterijopslag

Bij Switch installeren we steeds vaker energieopslag als onderdeel van een overkoepelend energiesysteem. De redenen daarvoor komen altijd voort uit één van deze drie overwegingen: vermogensproblemen, kostenbesparing of verduurzaming. In dit artikel gaan we in op het gebruik van energieopslag voor jouw bedrijf en wanneer het wel of geen goed idee is.

Achtergrond

De wereld maakt dankzij de energietransitie een verschuiving door van fossiele naar hernieuwbare energie. Dat deze transitie meer dan welkom is, maakt hem nog niet probleemloos. Er zijn behoorlijk wat uitdagingen om hernieuwbare energie zoals zon en wind als drijvende kracht achter de samenleving te gebruiken.

Een hele simpele reden daarvoor is dat hernieuwbare energie onvoorspelbaar is. Het waait lang niet elke dag hard en de zon schijnt alleen overdag waardoor zonne-energie in de nacht moeilijk te verkrijgen is.

Los van het feit dat energie daardoor onvoorspelbaar is, worden energienetten daardoor ook enorm overbelast op momenten dat er wél genoeg energie voorhanden is. Je merkt dat nu al aan de berichtgeving rondom congestie.

Ondernemers die zonnepanelen hebben geplaatst op hun bedrijfsdak kunnen soms niks terugleveren, waardoor ze geld verliezen op hun zonne-installatie en de terugverdientijd langer wordt dan de levensduur van de installatie.

Door batterijopslag te gebruiken kun je zonne-energie opslaan in grote accu’s en het gebruik ervan spreiden over de dag. Ook kan hiermee overbelasting van het net worden voorkomen door op momenten met veel duurzame opwek meer energie op te slaan.

Het in gebruik nemen van onze Albert Heijn accu werd groots gevierd

Voordelen van energieopslag voor bedrijven

Accuopslag kan dus voorkomen dat energienetten overbelast raken. Ook helpt het bedrijven die vooral energie nodig hebben als de zon niet schijnt. De energie blijft dan in de accu totdat het lokaal binnen het bedrijf gebruikt kan worden.

Dat neemt overigens een extra voordeel met zich mee. Over die energie hoeft later namelijk geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) betaald te worden. Door zelf de opgewekte energie te gebruiken bespaar je als ondernemer dus dubbel op de kosten.

Ondernemers met een dynamisch energiecontract waarbij de energieprijs per uur verschilt, besparen met een zakelijke energieopslag ook veel geld. De energieprijs kan binnen dezelfde 24 uur soms wel tientallen procenten fluctueren. Als je energie op goedkope momenten inkoopt en het opslaat in je accu, kun je het gebruiken op momenten dat de energie weer duurder is.

Heb je daarna nog energie over, kun je het ook voor een goede prijs verkopen aan de markt.

Een accu wordt overigens niet standaard geleverd met slimme software om deze sturing mogelijk te maken. Daar extra technologie voor nodig, zoals ons Energie Monitoring en Management Systeem (EMMA). 

Hoe groot moet een bedrijfsaccu zijn?

Gebruik je een te kleine accu binnen je bedrijf, dan loop je het risico dat je over de maximale aansluitcapaciteit heen gaat, of dat sommige apparaten toch niet voldoende vermogen hebben om gebruikt te worden. 

Is de accu te groot, dan zit je met dure overcapaciteit die je nooit gebruikt. Ook vinden wij dat je niet perse duurzaam bent als je een accu koopt, wél als je die accu precies op maat aanschaft en zo efficiënt mogelijk inregelt.

Switch bepaalt het formaat accu daarom op basis van 8.765 datapunten. Dat is namelijk hoeveel uren er in een jaar zitten. Zo kunnen we 365 keer bekijken hoe laag of hoog het energieverbruik was om 12 uur ’s middags, om 1 uur, om 2 uur, etc. 

Dat geeft ons een heel precies beeld van de maximale capaciteit die je op ieder uur van het jaar nodig hebt. Als we nog verder inzoomen en per kwartier gaan kijken, kunnen we individuele pieken bekijken en verklaren in je energieverbruik. Dat zijn dan de machines of apparaten die op bepaalde momenten aan of uit gaan. 

Op basis van die informatie kunnen we je bedrijf al een stuk efficiënter maken door het verbruik meer te verspreiden over de dag en die pieken te voorkomen. De accu werkt ondersteunend wanneer sommige pieken niet te ontkomen zijn.

Dit proces wordt ook wel peak shaving genoemd. 

Energiemanagement voor een energieopslagsysteem

Om energie op te kunnen slaan in een accu en later te gebruiken, is er een vorm van energiemanagement nodig. Vaak wordt daar een Energie Management Systeem (EMS) voor gebruikt.

Ook Switch heeft zo’n EMS ontwikkeld, genaamd EMMA. EMMA helpt ondernemers die vanwege congestie gelimiteerd worden in de hoeveelheid energie die ze kunnen afnemen van het net of wanneer ze geen zwaardere aansluiting kunnen krijgen.

Zoals hierboven uitgelegd doen we onder andere door peak shaving, een proces waarbij pieken in het elektriciteitsverbruik worden afgevlakt. Dit werkt goed in combinatie met een accu, die in het geval van hoge pieken in het eigen verbruik activeert om binnen de limieten te blijven van de eigen aansluiting.

Voor veel bedrijven is het opvangen van enkele pieken over de dag al voldoende om binnen de maximale aansluitcapaciteit te blijven. Vaak is daar dan een relatief kleine accu voor nodig. Een accu in combinatie met EMMA zorgt ervoor dat je een kleinere aansluiting kunt behouden, omdat de accu inspringt wanneer je over de maximale capaciteit dreigt te gaan. Een groot voordeel is dat het behouden van een kleinere aansluiting ook nog geld oplevert. Meer stroomcapaciteit gaat namelijk altijd gepaard met extra vaste kosten.

In de toekomst willen we EMMA uitbreiden met nieuwe functies zodat we ondernemers verder kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf.

Overweeg je de aanschaf van een energieopslagsysteem voor je bedrijf?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.